Kruszonka:
Zmiksuj miękkie masło ze wszystkimi składnikami. Rozprowadź jak najcieńszą warstwą pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
Ciasto ptysiowe:
W rondlu zagotuj mleko (1) z solą, cukrem i masłem. Przesiej mąkę. Zdejmij rondel z ognia, dodaj mąkę, wymieszaj. W mikserze zagnieć ciasto – przez ok. 5 min. na niskich obrotach. Dodaj jajka. Na sam koniec dodaj ciepłe mleko (2). Z ciasta uformuj małe ptysie. Posyp na wierzchu wcześniej przygotowaną kruszonką. Upiecz w piecu w temp. 180oC.
Mus z marakui:
Namocz żelatynę w zimnej wodzie. W rondlu zagotuj purée z marakui z masłem. Dodaj żółtka jaj i cukier. Ugotuj całość w temp. 85oC. Zblenduj i schłodź szybko w lodówce do temp. 4oC. Dodaj odciśniętą żelatynę w temp. 40oC. Dodaj bitą śmietanę partiami, wymieszaj. Całość schłodź.
Sposób podania:
Usuń górną część czterech ptysiów. Uzupełnij ptysia musem z marakui, dodaj purée z mango do pełnego wypełnienia. Na górze ptysia stwórz rozetę z musu z marakui, a na niej połóż kawałek chrupki z piernika. Wykończ talerz małymi kropkami purée z mango i kawałkami truskawek.