Desery

Mus czekoladowy z consommé z malin
Składniki:

Mus czekoladowy:
• Jaja 3 szt.
• Cukier biały kryształ 375 g
• Woda 125 g
• Czekolada deserowa 72% 450 g
• Ubita śmietana 750 g
• Płatki żelatyny 4 szt.
• Śmietana – do namoczenia żelatyny
• Zamsz w sprayu – do dekoracji

Puder z czekolady:
• Cukier 200 g
• Woda 40 g
• Czekolada deserowa 72% 200 g

Beza:
• Białka jaj 60 g
• Cukier biały kryształ 120 g

Consommé z malin i mięty:
• Maliny mrożone 200 g
• Cukier biały kryształ 100 g
• Mięta 30 g

• Jeżyny, maliny – do dekoracji
• Liście i kwiaty – do dekoracji

Jak to przygotować?

Mus czekoladowy:
Jaja ubij na sztywno. Z cukru i wody przygotuj syrop o temp. 120°C i zaparz w nim ubite jaja. Całość ubijaj do osiągnięcia temperatury pokojowej. Czekoladę rozpuść i połącz z pianą, a następnie delikatnie wymieszaj z ubitą śmietaną. Na koniec dodaj namoczone i rozpuszczone w odrobinie śmietany płatki żelatyny. Mus przelej do foremek, a następnie zamroź. Wyciągnij z foremek i spryskaj zamszem w sprayu.

Puder z czekolady:
Z cukru i wody przygotuj syrop o temp. 120°C, dodaj czekoladę i szybko mieszaj, przesyp do pojemnika (GN) i studź, cały czas nim poruszając.

Beza:
Ubij białka jaj z cukrem na sztywno, susz w temp. 80°C.

Consommé z malin i mięty:
Wszystkie składniki wymieszaj i przesyp na sito, schowaj do lodówki na 10 godzin. Powstały płyn przecedź przez gazę.

Sposób podania:
Na talerz wyłóż mus. Udekoruj całość według uznania. 

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij