Desery

Gruszka z pasternakiem i wanilią
Składniki:

Gruszki:
• Gruszka 4 szt.
• Wanilia 1 laska
• Woda 500 ml
• Cukier 300 g

Żel gruszkowy:
• Purée gruszkowe 500 g
• Agar 3 g
• Pektyna 2 g

Pasternak:
• Mleko migdałowe 300 ml
• Pasternak 2 szt.
• Wanilia 1 laska
• Cukier 50 g

Dekoracja:
• Mikrozioła
• Gruszka 2 szt.
• Pasternak 1 szt.
• Lody waniliowe

Jak to przygotować?

Gruszka:
Obierz gruszki. Z wody, cukru i wanilii przygotuj syrop. Po zagotowaniu syrop odstaw z ognia i zanurz w nim gruszki na 30 min. Następnie wysusz gruszki w piecu – ok. 10 godz. w temp. 80°C. 

Żel gruszkowy:
Zagrzej purée gruszkowe do temp. 40°C, dodaj Agar, pektynę i zagotuj. Zdejmij z ognia i ostudź. Gdy żel stężeje, całość zmiksuj i przełóż do dyspensera. 

Pasternak:
Obierz pasternak i ugotuj go w mleku migdałowym. Zmiksuj do uzyskania aksamitnej konsystencji, dodaj wanilię i cukier. 

Sposób podania:
Na dnie talerza ułóż całą i pokrojoną w brunoise gruszkę. Nałóż pasternak i punktowo żel gruszkowy. Obok wyłóż lody waniliowe i udekoruj całość mikroziołami.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij