Desery

Porcja dla...
5-6
osób
Muffiny czekoladowo-bananowe
Składniki:

Ciasto:
• Mąka pszenna 350 g
• Proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
• Kakao 35 g
• Sól 1 szczypta
• Cukier drobny 150 g
• Wiórki kokosowe 60 g
• Jaja 2 szt.
• Mleczko kokosowe 120 ml
• Pasta waniliowa 1 łyżka
• Olej rzepakowy lub słonecznikowy 120 ml
• Banany 3 szt.
• Czekolada biała (kuwertura) 180 g

Kruszonka:
• Masło 100 g
• Mąka 1 szklanki
• Cukier 1/2 szklanki
• Płatki migdałowe 1/4 szklanki

Jak to przygotować?

Przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i kakao oraz sól, wymieszaj z cukrem i wiórkami kokosowymi.

W osobnej misce rozbij jajka i wymieszaj z mleczkiem kokosowym, ekstraktem z wanilii i olejem. Dodaj banany i całość zblenduj. Po chwili dodaj przygotowaną wcześniej mąkę, wymieszaj delikatnie rózgą do połączenia się składników. Na koniec dodaj pastylki czekoladowe (można użyć również ciemnej lub mlecznej czekolady) i wymieszaj.

Masą wypełnij formy muffinowe lub papilotki do 3/4 pojemności i posyp kruszonką (wszystkie składniki kruszonki zagnieć i wymieszaj). Piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 170°C przez ok. 20 min.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij