Ciasto kruche:
Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i przesiej, dodaj pokrojone w kostkę masło i cukier puder. Posiekaj wszystko drobno, następnie dodaj jajko i żółtka, zagnieć na gładkie ciasto, uformuj kulę.
Wysmaruj masłem tortownicę o średnicy 28 cm i obłóż papierem do pieczenia (spód i boki). Ciasto pokrój nożem na plastry, rozłóż na dnie formy i ugnieć palcami na równy placek. „Podziurkuj” widelcem i upiecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C przez 10 min.
Masa serowa:
Jaja i żółtka ubij z cukrem na puszysty krem (ok. 8 min.). Następnie zmniejsz obroty miksera do średnich i stopniowo dodawaj twaróg, cały czas miksując. Oddzielnie wymieszaj mleczko z sypkim budyniem i dodaj ziarenka z przeciętej wanilii. Stopniowo wlewaj otrzymaną masę do masy serowej, miksując na małych obrotach. Na koniec wlej olej roślinny – aż cała masa będzie dość rzadka.
Powoli przelej ciasto na wypieczony spód i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz przez 45 min. do ścięcia masy. Po upieczeniu zmniejsz grzanie do temp. 150°C.
Piana z białek:
Zacznij przygotowywać pianę 10 min. przed końcem pieczenia sernika. Białka ubij z cukrem przez 10 min. na sztywną pianę (bardzo gęstą), wyłóż na gorący sernik i łyżką uformuj fale. Piecz w temp. 150°C przez 15 min. Po tym czasie od razu wyjmij z piekarnika. Po ok. 20-60 min. pojawią się krople rosy.