Desery

Porcja dla...
8
osób
Sernik z rosą
Składniki:

Ciasto kruche:
• Mąka 250 g
• Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
• Masło zimne 150 g
• Cukier puder 1/2 szklanki
• Jaja 1 szt.
• Żółtko 2 szt.

Masa serowa:
• Jaja 2 szt.
• Żółtka 4 szt.
• Cukier 1 szklanka
• Twaróg sernikowy mielony 1 kg
• Mleczko kokosowe 3 szklanki
• Budyń waniliowy 2 szt.
• Wanilia laska 3 szt.
• Olej roślinny 1/2 szklanki

Piana z białek:
• Białka 6 szt.
• Cukier 1 szklanki

Jak to przygotować?

Ciasto kruche:

Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i przesiej, dodaj pokrojone w kostkę masło i cukier puder. Posiekaj wszystko drobno, następnie dodaj jajko i żółtka, zagnieć na gładkie ciasto, uformuj kulę.

Wysmaruj masłem tortownicę o średnicy 28 cm i obłóż papierem do pieczenia (spód i boki). Ciasto pokrój nożem na plastry, rozłóż na dnie formy i ugnieć palcami na równy placek. „Podziurkuj” widelcem i upiecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C przez 10 min.

Masa serowa:

Jaja i żółtka ubij z cukrem na puszysty krem (ok. 8 min.). Następnie zmniejsz obroty miksera do średnich i stopniowo dodawaj twaróg, cały czas miksując. Oddzielnie wymieszaj mleczko z sypkim budyniem i dodaj ziarenka z przeciętej wanilii. Stopniowo wlewaj otrzymaną masę do masy serowej, miksując na małych obrotach. Na koniec wlej olej roślinny – aż cała masa będzie dość rzadka.

Powoli przelej ciasto na wypieczony spód i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz przez 45 min. do ścięcia masy. Po upieczeniu zmniejsz grzanie do temp. 150°C.

Piana z białek:

Zacznij przygotowywać pianę 10 min. przed końcem pieczenia sernika. Białka ubij z cukrem przez 10 min. na sztywną pianę (bardzo gęstą), wyłóż na gorący sernik i łyżką uformuj fale. Piecz w temp. 150°C przez 15 min. Po tym czasie od razu wyjmij z piekarnika. Po ok. 20-60 min. pojawią się krople rosy.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij