Desery

Porcja dla...
5-6
osób
Kokosowe ciasto jogurtowe z owocami
Składniki:

Ciasto:
• Jaja 4 szt.
• Cukier 2 kubki po jogurcie
• Malibu lub likier kokosowy 20 ml
• Olej rzepakowy 1 kubek po jogurcie
• Jogurt naturalny 150 g
• Mąka pszenna 3 kubki po jogurcie
• Proszek do pieczenia 3 łyżeczki
• Owoce (truskawka, borówka, malina) 1 kg
• Cukier puder – do posypania

Kruszonka kokosowa:
• Masło 125 g
• Mąka pszenna 1 niepełna szklanka
• Wiórki kokosowe 1/2 szklanki
• Cukier 1/2 szklanki
• Orzechy włoskie posiekane 1/3 szklanki

Jak to przygotować?

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną masę, następnie wymieszaj na wolnych obrotach na gładką masę z żółtkami, cukrem, likierem, olejem i jogurtem. Na koniec połącz delikatnie z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy 40 x 25 cm wyłożoną pergaminem (dno i boki), na wierzchu ułóż owoce. Przygotuj kruszonkę: roztop masło i ostudź, dodaj sypkie składniki, wymieszaj. Posyp ciasto kawałkami kruszonki. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C przez ok. 40-45 min. Ostudź i posyp cukrem pudrem.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij