Desery

Porcja dla...
8
osób
Ciasto serowo-jagodowe
Składniki:

Masa jagodowa:
• Jagody lub borówki mrożone 1 szklanka
• Sok jabłkowy 1/4 szklanki
• Mąka ziemniaczana 1 łyżeczka + 2 łyżeczki zimnej wody

Ciasto:
• Mąka pszenna 2 szklanki
• Cukier 1/2 szklanki
• Masło 125 g
• Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
• Soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
• Sól 1 szczypta
• Skórka z cytryny 1 łyżeczka
• Jogurt naturalny 3/4 szklanki
• Pasta waniliowa 1 łyżeczka
• Jaja 1 szt.
• Płatki migdałowe 1/2 szklanki

Masa serowa:
• Serek typu Philadelphia 170 g
• Cukier 1/4 szklanki
• Jaja 1 szt.
• Sok z cytryny 1 łyżeczka

Jak to przygotować?

Masa jagodowa:

Jagody włóż do rondelka, dodaj sok jabłkowy i gotuj na małym ogniu. Po 3 min. dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą, chwilę gotuj, cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje, odłóż do przestudzenia.

Ciasto:

Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj zimne masło i posiekaj – do uzyskania kruszonki. Odsyp 1/2 szklanki (będzie potrzebna na koniec). Resztę przesyp do miski, dodaj proszek do pieczenia, sodę, sól, skórkę z cytryny i wymieszaj. Jogurt wymieszaj z pastą waniliową i jajkiem, następnie dodaj do suchych składników i zmiksuj. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę przełóż do tortownicy i wygładź powierzchnię.

Masa serowa:

Ser ubij z cukrem, jajkiem i sokiem z cytryny, następnie rozprowadź po powierzchni ciasta, zostawiając 2 cm marginesu od brzegu. Na serze delikatnie rozłóż masę jagodową. Do odłożonej kruszonki dodaj płatki migdałowe, wymieszaj i posyp powierzchnię ciasta, koncentrując się na jego brzegach. Tak przygotowane ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 180oC przez 30-40 min., aż powierzchnia się ładnie ozłoci. Świetnie smakuje na ciepło z lodami.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij