Desery

Porcja dla...
5
osób
Sernik nowojorski z musem malinowym
Składniki:

• Ciastka owsiane 300 g
• Masło 150 g
• ser Mascarpone 1 kg
• Jaja 6 szt.
• Mąka ziemniaczana 1 łyżka
• Mąka pszenna 2 łyżki
• Cukier 200 g
• Kwaśna śmietana 200 g
• Mus malinowy 400 g

Jak to przygotować?

Spód:
Ciastka rozdrobnij blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszaj z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wciśnij w dno, wyrównaj i schłodź przez 30 min. w lodówce.

Masa serowa:
Pozostałe składniki (oprócz musu) w temperaturze pokojowej umieść w misie miksera i zmiksuj na gładko. Nie miksuj zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Masę serową wylej na schłodzony spód. Wyrównaj.

Sernik upiecz w kąpieli wodnej: zagotuj wodę w czajniku, owiń formę podwójnie złożoną folią, co uchroni sernik od wody w trakcie pieczenia. Formę z sernikiem umieść w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, nalej wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.

Piekarnik nagrzej do temp. 180oC. Wstaw formę z sernikiem i piecz przez 10 min. Po tym czasie obniż temperaturę do 110oC i piecz dodatkowe 30 min. (lub dłużej – dopóki cała powierzchnia sernika nie będzie ścięta i sprężysta; sprawdzisz to, dotykając delikatnie patyczkiem powierzchnię sernika na środku). Po wystudzeniu podaj sernik z musem malinowym.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij