Desery

Porcja dla...
8
osób
Miodownik
Składniki:

Ciasto:
• Jaja 3 szt.
• Cukier 2/3 szklanki
• Masło 70 g
• Mąka pszenna 3 szklanki
• Soda 2 łyżeczki
• Miód 3 łyżki

Krem:
• Mleko 3,2% 1 l
• Wanilia laska 1 szt.
• Kasza manna 1/2 szklanki
• Masło 200 g
• Cukier puder 3/4 szklanki

Jak to przygotować?

Ciasto:

Jaja, cukier i masło utrzyj na gładką masę. Dodaj mąkę, sodę i miód. Zagnieć dość luźne ciasto i podziel na trzy równe części. Wyłóż ciasto na prostokątnej blaszce wyłożonej pergaminem, upiecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 180oC.

 

Krem:

Zagotuj mleko wraz z otwartą laską wanilii. Do gotującego się mleka wsyp powoli kaszę mannę, energicznie mieszając. Gotuj przez 8-10 min. na wolnym ogniu. Wyciągnij wanilię i ostudź kaszę. Masło utrzyj z cukrem pudrem i podczas ucierania dodawaj po łyżce wystudzonej kaszy manny.

Wypieczone ciasto przełóż kremem (warto dodać grubo posiekane orzechy włoskie) i pozostaw w chłodnym miejscu przez 12 godz.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij