Desery

Tartaletki z kremem cytrynowym
Składniki:
  • 300 g kruchego słodkiego ciasta
  • Krem cytrynowy:
    6 cytryn
    6 jaj MILI
    250 g cukru CUKIER KRÓLEWSKI
    60 g masła tradycyjnego DEBIC
  • Beza:
    6 białek jaj MILI
    300 g cukru pudru
    CUKIER KRÓLEWSKI
    120 g wody
Jak to przygotować?

Przygotowanie tarty rozpoczynamy od zrobienia kruchego ciasta. Gotowe, schłodzone ciasto rozwałkujemy i wykładamy nim foremki do tartaletek, nakłuwamy. Ciasto wykładamy papierem, przygniatamy np. suchą fasolą i podpiekamy w piecu w temperaturze 170˚C przez ok. 30 minut.

Krem cytrynowy:
Ścieramy skórkę z cytryn i wyciskamy z nich sok do rondelka. Dodajemy jaja, cukier. Całość zagotowujemy, mieszając nieprzerwanie rózgą do uzyskania konsystencji budyniu. Następnie rondel zdejmujemy z ognia i dodajemy zimne masło, mieszamy, po czym schładzamy. 

Beza:
Podbijamy białka w mikserze. Sukcesywnie dodajemy do powstałej piany syrop cukrowy o temperaturze 118˚C, przygotowany wcześniej z cukru pudru i wody. Całość ubijamy w mikserze do momentu jej całkowitego wychłodzenia. Należy uważać by nie przebić bezy! Bezę przekładamy do worka cukierniczego.

Upieczone wcześniej tartaletki wypełniamy kremem cytrynowym. Dekorujemy je bezą, szprycując ją na wierzch, a następnie opalając. Możemy posypać też je też otartą skórką z cytryny.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij