Desery

Tartaletki z kremem cytrynowym
Składniki:

• Kruche, słodkie ciasto 300 g

Krem cytrynowy:
• Cytryna 6 szt.
• Jaja Mili 6 szt.
• Cukier Cukier Królewski 250 g
• Masło tradycyjne Debic 60 g

Beza:
• Białka jaj Mili 6 szt.
• Cukier puder Cukier Królewski 300 g
• Woda 120 g

Jak to przygotować?

Przygotowanie tarty rozpocznij od zrobienia kruchego ciasta. Gotowe, schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim foremki do tartaletek, nakłuj. Ciasto wyłóż papierem, przygnieć np. suchą fasolą i podpiecz w piecu w temp. 170˚C przez ok. 30 minut.

Krem cytrynowy:
Zetrzyj skórkę z cytryn i wyciśnij z nich sok do rondelka. Dodaj jaja, cukier. Całość zagotuj, mieszając nieprzerwanie rózgą do uzyskania konsystencji budyniu. Następnie rondel zdejmij z ognia i dodaj zimne masło, wymieszaj, po czym schłodź. 

Beza:
Lekko ubij białka w mikserze. Sukcesywnie dodaj do powstałej piany syrop cukrowy o temp. 118˚C, przygotowany wcześniej z cukru pudru i wody. Całość ubij w mikserze do momentu jej całkowitego wychłodzenia. Uważaj, by nie przebić bezy! Bezę przełóż do worka cukierniczego.

Upieczone wcześniej tartaletki wypełnij kremem cytrynowym. Udekoruj je bezą, szprycując ją na wierzch, a następnie opalając. Warto posypać je też otartą skórką z cytryny.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij