Desery

Pączki z dżemem różanym
Składniki:

Na ok. 10-15 szt.:

  • 70 g cukru białego 
  • CUKIER KRÓLEWSKI
  • 50 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka UHT 3,2% MILI
  • 4 żółtka jaj MILI
  • 80 g masła tradycyjnego DEBIC
  • 1 szczypta soli PRYMAT
  • 2 łyżki spirytusu
  • 500 g mąki pszennej
  • dżem różany
  • olej do smażenia COOK BAZA
  • cukier puder w młynku
    CUKIER KRÓLEWSKI

 

Jak to przygotować?

Cukier, pokruszone drożdże, ciepłe mleko, żółtka i masło w kawałkach wymieszaj, dodaj część mąki i odstaw na ok. 10 minut. Następnie dodaj pozostałą część mąki, sól i spirytus, wyrób ciasto. Przełóż do miski, przykryj szmatką i odstaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i wykrój kółka. Tak przygotowane ciasto ponownie odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut (do tzw. garowania).

Wyrośnięte surowe pączki smaż na głębokim tłuszczu z jednej i drugiej strony, a następnie przełóż na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nich nadmiaru tłuszczu.

Po ostygnięciu nadziewaj pączki dżemem różanym za pomocą szprycownicy lub dużej strzykawki. Przed podaniem pączki oprósz cukrem pudrem.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij