Desery

Duet lodów z białej czekolady i grzybów
Składniki:

Lody czekoladowo-grzybowe (10 porcji):
• Jaja świeże 2 szt.
• Cukier biały 100 g
• Mleko 300 ml
• Śmietana 200 ml
• Xantana 1,5 g
• Czekolada biała 100 g
• Czekolada deserowa 72% 30 g
• Grzyby suszone 20 g
• Espresso 30 ml

Lody z białej czekolady (10 porcji):
• Jaja świeże 2 szt.
• Cukier 100 g
• Czekolada biała 150 g
• Mleko 300 ml
• Śmietana 200 ml
• Fizzy 25 g
• Xantana 1,5 g

Posypka z granoli (50 porcji):
• Płatki owsiane 110 g
• Słonecznik ziarno 30 g
• Sezam biały 30 g
• Jabłko kostka 50 g
• Cynamon 0,5 łyżeczki
• Imbir sypki 2 g
• Miód 40 g
• Cukier trzcinowy 25 g
• Migdały w płatkach 60 g
• Sól - do smaku
• Olej 1 łyżeczka
• Orzech włoski 50 g
• Orzech laskowy 50 g

Emulsja wiśniowa (10 porcji):
• Wiśnie mrożone 400 g
• Porto 50 ml
• Limonka 150 g
• Miód 50 g
• Estragon 2 gałązki
• Mięta 10 listków
• Xantana 2 g

Płatki z fety (30 porcji):
• Ser fellada typu feta 270 g
• Śmietana 50 ml
• Pieprz zielony 10 g

Dekoracje wg uznania

Jak to przygotować?

Lody czekoladowo-grzybowe:
Grzyby namocz w mleku i pozostaw na noc. Czekoladę białą przełóż do miski, dodaj 3 łyżki mleka i rozpuść w kąpieli wodnej. Ubij jedno jajko i żółtko z cukrem, dodaj do masy czekoladowej, wymieszaj do zgęstnienia i dodaj na koniec espresso. Odstaw do wystygnięcia. Śmietanę ubij z Xantaną. Odsączone mleko po grzybach ubij na sztywno na wysokich obrotach (musi mieć temperaturę poniżej 4°C). Ubitą śmietanę i mleko dodaj do masy. Czekoladę deserową posiekaj i dodaj do masy, wymieszaj. Przełóż całość do pojemnika i włóż do zamrażarki.

Lody z białej czekolady:
Białą czekoladę przełóż do miski, dodaj 3 łyżki mleka i rozpuść w kąpieli wodnej. Ubij jedno jajko i żółtko z cukrem, dodaj do masy, wymieszaj całość do zgęstnienia i odstaw do wystygnięcia. Śmietanę ubij z Xantaną i przełóż do masy czekoladowej, wymieszaj. Do gładkiej masy dodaj Fizzy i ubite na wysokich obrotach na sztywno mleko (mleko musi być schłodzone poniżej 4°C). Przełóż całość do pojemnika i włóż do zamrażarki.

Mus wiśniowy:
Mrożone wiśnie przełóż do garnka, podlej porto i zagotuj. Dodaj miód i sok z limonki, przecedź przez sito stożkowe i wyciśnij wiśnie łyżką. Do wyciśniętego soku dodaj estragon i miętę, blenduj, przecedź przez sito, dodaj Xantanę i zblenduj ponownie. Gdy masa trochę ostygnie (będzie letnia), przelej ją do półlitrowego syfonu i dodaj dwa naboje. Przechowuj w lodówce.

Granola:
Wymieszaj wszystkie składniki, przełóż na blachę z pergaminem i piecz w temp. 170°C przez ok. 35 minut. Wymieszaj kilkukrotnie podczas pieczenia, następnie wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Na koniec całość zblenduj do uzyskania sypkiej konsystencji.

Płatki z fety:
Ser ze śmietaną wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę rozetrzyj na macie i posyp zielonym pieprzem. Wysusz w temp. 80°C.

Wszystkie składniki wyłóż na talerz według uznania.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij