Desery

Pudding z polenty
Składniki:

Pudding z polenty:
· Mąka kukurydziana wstępnie obgotowana
Farina Gialla Precotta 150 g
· Mleko 1 l
· Skórka z 1 cytryny
· Laska wanilii 5 szt.
· Cukier 250 g
· Żółtka jaj 60 g
· Jaja 120 g

Sos karmelowy:
· Żelatyna rybna 2,5 g
· Cukier 150 g
· Śmietanka 250 g
· Mleko 125 ml
· Żółtka jaj 20 g

Owoce leśne do dekoracji

Jak to przygotować?

Pudding z polenty:
Zagotować mleko ze skórką cytrynową i wanilią, przygotować polentę i gotować przez 30 min. Zdjąć z ognia i dodać cukier, a następnie zblendować wszystko w blenderze, wlewając stopniowo jaja. Przelać masę do kokilek i zapiekać w piekarniku przez ok. 30 min. w temp. 160°C, a następnie schłodzić.

Sos karmelowy:
W garnku skarmelizować cukier, zdjąć z ognia, wlać śmietankę i mleko cały czas mieszając. Żółtka jaj utrzeć z cukrem. Garnek ponownie postawić na ogniu i do śmietanki z karmelem dodawać powoli utarte jaja. Zagotować - aż masa będzie kleiła się do szpatułki. Odstawić i połączyć z żelatyną rybną, a następnie przecedzić i ostudzić.

Pudding wyłożyć z foremki, polać sosem karmelowym i przybrać świeżymi owocami leśnymi. Deser serwować schłodzony.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij