Desery

Salami migdałowo-czekoladowe
Składniki:

Salami migdałowo-czekoladowe:
· Ciasteczka Biscotti Saiwa, kod 60404, 350 g*
· Cukier 300 g
· Masło 200 g
· Kakao 50 g
· Ciasteczka amaretti 200 g
· Żółtka jaj 80 g
· Migdały 100 g
· Espresso 1 filiżanka
· Czekolada deserowa w groszkach 56%

Salsa z grappy gruszkowej:
· Dojrzałe gruszki 300 g
· Woda 200 ml
· Cukier 200 g
· Sok z cytryny 10 ml
· Grappa 30 ml
· Mąka ziemniaczana 10 g

Sos malinowy:
· Maliny 400 g
· Cukier 150 g

* Wkrótce w ofercie Bidfood Farutex. Podany kod jest oznaczeniem produktu z katalogu producenta.

Jak to przygotować?

Salami migdałowo-czekoladowe:
Połączyć w garnku cukier, masło, kakao i żółtka do powstania płynnej masy. Do masy wkruszyć ciasteczka amaretti i migdały. Dodać kawę, biszkopty Saiwa, a następnie czekoladę w groszkach, połączyć dobrze wszystkie składniki i uformować wałek w kształcie salami. Chłodzić przez 1 godzinę.

Salsa z grappy gruszkowej:
Zagotować wodę z cukrem i sokiem cytrynowym. Gruszki obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na plastry i gotować w syropie do miękkości. Dodać mąkę ziemniaczaną. Dolać grappę i zblendować.

Sos malinowy:
Zblendować maliny z cukrem.

Sposób podania:
Na talerzu rozsmarowujemy salsę z grappy. Salami kroimy na plastry, układamy na talerzu. Deser dekorujemy sosem malinowym oraz cukrem pudrem.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij