Przejdź do głównej treści
Pączki z dżemem różanym
Pączki z dżemem różanymPączki z dżemem różanym
Kategoria: Desery

Pączki z dżemem różanym

kilku osób
Składniki

Na ok. 10-15 szt.:
• Cukier biały Cukier Królewski 70 g
• Drożdże świeże 50 g
• Mleko UHT 3,2% Mili 200 ml
• Żółtka jaj Mili 4 szt.
• Masło tradycyjne Debic 80 g
• Sól Prymat 1 szczypta
• Spirytus 2 łyżki
• Mąka pszenna 500 g
• Dżem różany - do smaku
• Olej do smażenia Yes Chef
• Cukier puder w młynku Cukier Królewski - do smaku

Przygotowanie

Cukier, pokruszone drożdże, ciepłe mleko, żółtka i masło w kawałkach wymieszaj, dodaj część mąki i odstaw na ok. 10 minut. Następnie dodaj pozostałą część mąki, sól i spirytus, wyrób ciasto. Przełóż do miski, przykryj szmatką i odstaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i wykrój kółka. Tak przygotowane ciasto ponownie odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut (do tzw. garowania).

Wyrośnięte surowe pączki smaż na głębokim tłuszczu z jednej i drugiej strony, a następnie przełóż na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nich nadmiaru tłuszczu.

Po ostygnięciu nadziewaj pączki dżemem różanym za pomocą szprycownicy lub dużej strzykawki. Przed podaniem pączki oprósz cukrem pudrem.

Pączki z dżemem różanymPączki z dżemem różanym
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Pączki z dżemem różanym
Czego szukasz?
Zamknij
Pączki z dżemem różanym
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu