Grill

Porcja dla...
4
osób
Pierś kurczaka nadziewana serem feta, szpinakiem i pomidorami suszonymi
Składniki:

• Supreme z kurczaka kukurydzianego 4 szt.
• Przyprawa do mięs pieczonych Horeca Aroma Gold – do smaku
• Oliwa cytrynowa 160 ml
• Feta grecka 200 g
• Szpinak baby 200 g
• Pomidory suszone krojone w oleju 750 g

Jak to przygotować?

Kurczaka rozmroź, zamarynuj w połowie oliwy cytrynowej wymieszanej z przyprawą do mięs. Zostaw w lodówce na ok. 3 godz.

Fetę pokrusz, przełóż do miski. Szpinak zblanszuj partiami na patelni na małej ilości oleju z pomidorów suszonych. Przełóż na sito, aby odciekł nadmiar wody. Gdy przestygnie, przesiekaj i dodaj do pokruszonej fety. Do farszu dodaj odsączone z nadmiaru tłuszczu pomidory suszone. Farsz dokładnie wymieszaj.

Zamarynowanego kurczaka połóż na rozgrzanym ruszcie lub patelni, zgrilluj z każdej strony po ok. 1-2 min. Zdejmij mięso z rusztu, aby przestygło – kurczak z zewnątrz powinien być zgrillowany, a wewnątrz surowy. Zrób nożem nacięcie wzdłuż mięsa, aby powstała kieszonka. Nadziej mięso przygotowanym farszem. Przełóż na folię aluminiową, skrop pozostałą oliwą cytrynową, zawiń w kieszeń. Zgrilluj przez ok. 6-8 min. z każdej strony.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij