Grill

Porcja dla...
6
osób
Pieczona karkówka wieprzowa
Składniki:

• Karkówka wieprzowa 2 kg
• Olej 2 łyżki
• Sól morska, pieprz kolorowy łamany, przyprawa grillowana – do smaku
• Tymianek 2 łyżeczki
• Rozmaryn 2 łyżeczki
• Cebula 4 szt.
• Czosnek 1 główka
• Sos teriyaki 3 łyżki
• Sos barbecue 8 łyżek
• Majonez 3 łyżki
• Ketchup 3 łyżki

Jak to przygotować?

Karkówkę posmaruj olejem, natrzyj przyprawami i suszonymi ziołami. 3 cebule pokrój w pióra, a czosnek rozgnieć w łupinie, nie obieraj – odłóż 2 ząbki czosnku do glazury. Posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek w łupinie włóż do rękawa i połóż na nich karkówkę. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 140oC przez 2 godz.

Z sosów, majonezu i ketchupu zrób glazurę. Dodaj posiekaną jedną cebulę i 2 ząbki czosnku. Upieczoną karkówkę posmaruj z każdej strony przygotowaną glazurą i zapiecz w temp. 200oC przez ok. 10 min.

Karkówkę podziel na porcje. Serwuj z pieczonymi frytkami lub ziemniakami.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij