Grill

Porcja dla...
6
osób
Pstrąg na warzywach z grilla
Składniki:

• Pstrąg 6 szt.
• Oliwa 7 łyżek
• Sól morska, pieprz kolorowy łamany – do smaku
• Sok z 2 limonek
• Masło 4 łyżki
• Czosnek 1/2 główki + 4 ząbki
• Marchew 2 szt.
• Cebula czerwona 2 szt.
• Cukinia 1 szt.
• Tymianek 1/2 łyżeczki
• Pomidor koktajlowy 200 g
• Czosnek 4 ząbki

Jak to przygotować?

Rybę oczyść, opłucz i osusz na ręczniku papierowym. Ponacinaj skórę z jednej i drugiej strony, skrop 4 łyżkami oliwy, przypraw solą i pieprzem oraz sokiem z limonki.

Na rozgrzanej patelni grillowej usmaż rybę na rumiany kolor. Pod koniec smażenia dodaj masło i rozgniecioną w łupinie połowę główki czosnku. Duś rybę przez ok. 5-8 min., przykryj pokrywką i odstaw.

Przygotuj warzywa: marchew, cebulę i cukinię pokrój na krążki. Na rozgrzaną patelnię grillową wlej 3 łyżki oliwy i wrzuć warzywa, przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Zgrilluj. Dodaj pomidorki koktajlowe i posiekane 4 ząbki czosnku, smaż przez kolejne 5 min. Podaj z przygotowaną rybą.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij