Grill

Porcja dla...
6
osób
Nogi z kurczaka kukurydzianego pieczone w czarnej polewie
Składniki:

• Noga z kurczaka kukurydzianego 6 szt.
• Sól morska, pieprz czarny – do smaku
• Oliwa z oliwek 2 łyżki
• Miód 7 łyżek
• Sos rybny 3 łyżki
• Sos sojowy jasny 2 łyżki
• Cytryna 1,5 szt. (sok)
• Ocet balsamiczny 3 łyżki
• Olej sezamowy 1,5 łyżki

Jak to przygotować?

Nogi z kurczaka natrzyj solą i pieprzem, ułóż w naczyniu żaroodpornym i skrop oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego w temp. 200oC i piecz przez 20 min.

W międzyczasie przygotuj polewę: połącz składniki w misce (miód, sos rybny i sojowy, sok z cytryny, ocet balsamiczny, olej sezamowy) i wymieszaj dokładnie.

Upieczone nogi kurczaka wyjmij i dokładnie obtocz w polewie, włóż z powrotem do pieczenia i piecz jeszcze w temp. 160oC przez ok. 30 min., obracając nogi co jakiś czas, aż uzyskają połysk.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij