• Noga z kurczaka kukurydzianego 6 szt.
• Sól morska, pieprz czarny – do smaku
• Oliwa z oliwek 2 łyżki
• Miód 7 łyżek
• Sos rybny 3 łyżki
• Sos sojowy jasny 2 łyżki
• Cytryna 1,5 szt. (sok)
• Ocet balsamiczny 3 łyżki
• Olej sezamowy 1,5 łyżki
osób
• Noga z kurczaka kukurydzianego 6 szt.
• Sól morska, pieprz czarny – do smaku
• Oliwa z oliwek 2 łyżki
• Miód 7 łyżek
• Sos rybny 3 łyżki
• Sos sojowy jasny 2 łyżki
• Cytryna 1,5 szt. (sok)
• Ocet balsamiczny 3 łyżki
• Olej sezamowy 1,5 łyżki
Nogi z kurczaka natrzyj solą i pieprzem, ułóż w naczyniu żaroodpornym i skrop oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego w temp. 200oC i piecz przez 20 min.
W międzyczasie przygotuj polewę: połącz składniki w misce (miód, sos rybny i sojowy, sok z cytryny, ocet balsamiczny, olej sezamowy) i wymieszaj dokładnie.
Upieczone nogi kurczaka wyjmij i dokładnie obtocz w polewie, włóż z powrotem do pieczenia i piecz jeszcze w temp. 160oC przez ok. 30 min., obracając nogi co jakiś czas, aż uzyskają połysk.