Grill

Antrykot wołowy ze szparagami i bakłażanami z fetą
Składniki:

• Stek wołowy z antrykotu 5 szt.
• Bakłażan 3 szt.
• Szparagi zielone świeże 1 pęczek
• Olej 100 ml
• Przyprawa do grilla Horeca Aroma 5 łyżeczek
• Sól, pieprz, oregano – do smaku
• Ser feta 200 g
• Oliwa czosnkowa – do smaku

Jak to przygotować?

Steki rozmroź przez noc w lodówce. Następnego dnia wyjmij z lodówki, aby przed grillowaniem osiągnęły temperaturę pokojową.

Bakłażany pokrój w grube plastry. Szparagi umyj i odetnij twarde końcówki. Olej wymieszaj z przyprawą grillową, następnie zamarynuj bakłażany i szparagi. Odstaw na 30 min. Steki dopraw solą.

Na mocno rozgrzany grill wrzuć mięso i grilluj po ok. 3-4 min. z każdej strony. Zdejmij z grilla i daj mięsu odpocząć przez ok. 4 min.

Następnie grilluj warzywa przez ok. 8 min. – często obracaj, żeby się nie przypaliły.

Mięso i warzywa wyłóż na talerz. Mięso dopraw świeżo mielonym pieprzem. Na warzywa rozkrusz fetę i posyp oregano. Całość skrop oliwą czosnkową.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij