Grill

Porcja dla...
6
osób
Filet z kurczaka z kością w sosie słodko-kwaśnym z sałatką z rukoli
Składniki:

• Supreme z kurczaka kukurydzianego 6 szt.
• Olej 3 łyżki
• Sól, pieprz czarny, przyprawa grillowa, tymianek – do smaku
• Czosnek 3 ząbki
• Masło 3 łyżki
• Sos słodko-kwaśny 6 łyżek
• Miks sałat z rukolą 250 g
• Pomidory koktajlowe 200 g
• Feta grecka 100 g
• Papryka żółta 1 szt.
• Oliwa bazyliowa 6 łyżek
• Sok z 1/2 cytryny
• Sól, pieprz – do smaku
• Nachos barbecue – według uznania

Jak to przygotować?

Supreme z kurczaka oczyść z nadmiaru skóry i tłuszczu, osusz na ręczniku papierowym. Skrop olejem, natrzyj przyprawami i posiekanym czosnkiem. Usmaż na rozgrzanej patelni grillowej z dwóch stron.

Po obsmażeniu przełóż mięso z osobna na papier pergaminowy do pieczenia. Do pojedynczych filetów dodaj 1/2 łyżki masła i 1 łyżkę sosu słodko-kwaśnego. Zwiń papier w kształt cukierka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190oC i piecz przez 16-18 min.

W tym czasie przygotuj sałatkę: do miksu sałat dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe, fetę grecką i paprykę żółtą, skrop oliwą i sokiem z cytryny, delikatnie przypraw solą i pieprzem, a na koniec posyp delikatnie rozgniecionymi nachosami.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij