Grill

Roladki z karkówki z warzywami i sosem słodko-kwaśnym
Składniki:

• Karkówka wieprzowa 1 kg
• Sól, pieprz – do smaku
• Oliwa chilli 50 ml
• Olej 100 ml
• Czosnek 2 ząbki
• Szalotka 1 szt.
• Rozmaryn 1 szczypta
• Papryka czerwona 1 szt.
• Papryka zielona 1 szt.
• Cebula czerwona 1 szt.
• Cukinia 1 szt.
• Sos słodko-kwaśny 100 ml

Jak to przygotować?

Karkówkę podziel na 5 kawałków. Każdy kawałek rozbij, uważając, aby nie porozrywać mięsa. Dopraw solą i pieprzem.

Do wysokiego naczynia wlej oliwę chilli i olej. Dodaj obrany czosnek, pokrojoną szalotkę i szczyptę rozmarynu. Zblenduj (nie musi być na gładko). W tak przygotowanej miksturze zamarynuj karkówkę na co najmniej kilka godzin – najlepiej przez dobę.

Papryki, cebulę i cukinię umyj, a następnie pokrój w paski. Warzywa dopraw solą i zamarynuj w sosie słodko-kwaśnym.

Mięso rozłóż na desce, dodaj zamarynowane warzywa i zroluj. Całość zepnij wykałaczkami. Zgrilluj.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij