• Ciemne piwo 350 ml
• Oliwa czosnkowa 3 łyżki
• Sos Worcester 2 łyżki
• Pieprz zielony – do smaku
• Steki z antrykotu ok. 1 kg
• Chleb tostowy 1 kromka
• Masło 40 g
• Sól – do smaku
osób
• Ciemne piwo 350 ml
• Oliwa czosnkowa 3 łyżki
• Sos Worcester 2 łyżki
• Pieprz zielony – do smaku
• Steki z antrykotu ok. 1 kg
• Chleb tostowy 1 kromka
• Masło 40 g
• Sól – do smaku
Wlej do miski ciemne piwo, oliwę czosnkową i sos Worcester, dodaj pieprz zielony i razem wymieszaj. Tak przygotowaną marynatą zalej steki i odstaw na min. 4 godz.
Mięso odsącz z marynaty (marynaty nie wylewaj) i smaż na rozgrzanym grillu przez ok. 3-5 min. w zależności od wybranego stopnia wysmażenia. Steki przełóż na drewnianą deskę i chwile odczekaj, aż mięso odpocznie.
W tym czasie marynatę podgrzej w rondelku, dodaj pokruszony chleb tostowy i zagotuj. Zmiksuj, przelej przez sito, zagotuj ponownie i wkręć energicznie zimne masło. Powstałym sosem polej steki. Dopraw solą do smaku.