Przejdź do głównej treści
Grillowane szparagi z pastą z tofu, sezamem i śliwką
Grillowane szparagi z pastą z tofu, śliwką i sezamemGrillowane szparagi z pastą z tofu, śliwką i sezamem
Nowość
Kategoria: Grill

Grillowane szparagi z pastą z tofu, śliwką i sezamem

4-5 osób
Składniki
  • Tofu wędzone 300 g
  • Sos sojowy ciemny 60 ml
  • Olej sezamowy 50 ml (20 ml + 30 ml)
  • Mąka ziemniaczana 100 g
  • Olej rzepakowy uniwersalny
  • Sos sezamowy Goma 100 ml
  • Szparagi Zielone 1 kg
  • Śliwki 200 g
  • Sos hoisin 50 ml
  • Choya Sake wino ryżowe 14,5% 50 ml
  • Pasta z tofu z papryką i chili 75 g
  • Sezam łuskany
  • Sezam czarny
  • Kolendra cięta
Przygotowanie

Tofu pokrój w kostkę i zamarynuj w sosie sojowym i oleju sezamowym. Tofu najlepiej przygotuj dzień wcześniej lub minimum na 1 godzinę przed rozpoczęciem gotowania. Po zamarynowaniu zalewę odcedź i zachowaj (możesz ją później wykorzystać ponownie). Zamarynowane tofu oprósz w mące ziemniaczanej i usmaż w głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu tofu dopraw je sosem sezamowym Goma. Śliwki, umyj, przekrój i wyjmij pestki. Skarmelizuj lekko na patelni, dodając po kolei: sake, zalewę z tofu i sos hoisin. Szparagi przelej delikatnie olejem sezamowym i ugriluj lub usmaż na patelni doprawiając solą. Na talerzu rozsmaruj pastę tofu z papryką i chilli. Dodaj ugrilowane szparagi, śliwki z sosem i tofu. Całość udekoruj świeżą kolendrą, szczypiorkiem i prażonymi nasionami sezamu

Grillowane szparagi z pastą z tofu, śliwką i sezamemGrillowane szparagi z pastą z tofu, śliwką i sezamem
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Grillowane szparagi z pastą z tofu, śliwką i sezamem
Czego szukasz?
Zamknij
Grillowane szparagi z pastą z tofu, śliwką i sezamem
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu