Przekąski

Porcja dla...
10
osób
Trio śledziowe
Składniki:

Tatar ze śledzia:
• Śledź 500 g
• Cebula 200 g
• Ogórek konserwowy 100 g
• Kwaśna śmietana 100 g
• Majonez 50 g
• Sól, pieprz – do smaku
• Cukier – do smaku
• Ocet jabłkowy – do smaku 

Śledź w śmietanie:
• Cebula 200 g
• Ogórek konserwowy 100 g
• Jabłko 100 g
• Kwaśna śmietana 150 g
• Majonez 50 g
• Ocet – do smaku
• Cukier – do smaku
• Śledź matias 650 g
• Pasta twarogowa z sepią – do dekoracji

Śledź w oleju:
• Cebula 350 g
• Sól – do smaku
• Ocet – do smaku
• Cukier – do smaku
• Olej słonecznikowy 100 g
• Pietruszka świeża 1 pęczek
• Śledź matias 650 g

Jak to przygotować?

Tatar ze śledzia:
Śledzia, cebulę i ogórka pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do miski, dodaj śmietanę i majonez, delikatnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i octem jabłkowym do smaku. 

Śledź w śmietanie:
Cebulę pokrój w piórka, delikatnie posól i dodaj pokrojonego w paski ogórka i jabłko. Dodaj kwaśną śmietanę i majonez, dopraw octem i cukrem do smaku. Wymieszaj. Śledzia pokrój w paski, ułóż na półmisku. Obok ułóż przygotowaną wcześniej cebulę ze śmietaną, udekoruj pastą twarogową z sepią. 

Śledź w oleju:
Cebulę pokrój w piórka, dopraw solą, octem i cukrem, odstaw na ok. 15 min. Delikatnie odciśnij wodę z cebuli, dodaj olej i wymieszaj, dodając drobno posiekaną pietruszkę. Śledzia pokrój w paski, ułóż na półmiskach, delikatnie przykryj przyrządzoną cebulą.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij