Przekąski

Krokiety z krewetek z kaparami i chorizo
Składniki:

• Krewetki 31/40 surowe obrane z ogonem 600 g
• Masło 80 g
• Czosnek 2 ząbki
• Papryczka chili świeża – do smaku
• Wino białe 100 ml
• Chorizo w plastrach 200 g
• Jaja 4 szt.
• Mąka 4 łyżki
• Żółtka 2 szt.
• Oliwa 2 łyżki
• Kapary – do smaku
• Sól i pieprz – do smaku
• Bułka tarta 150 g
• Olej – do głębokiego smażenia

Jak to przygotować?

Krewetki rozmroź i podsmaż na maśle (30 g) z dodatkiem czosnku i chilli. Podlej białym winem, podduś przez ok. 2 min., następnie wystudź, oderwij ogonki i posiekaj w drobną kostkę. Chorizo pokrój w drobną kostkę.

Ugotuj 2 jajka na twardo i pokrój w kostkę.

Pozostałe masło roztop na patelni, na której dusiły się krewetki, wsyp mąkę i mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Gotuj, aż powstanie gęsty sos. Dodaj pokrojone krewetki, ostudź. Dodaj żółtka, ugotowane jajka, oliwę oraz chorizo i kapary. Wymieszaj i dopraw do smaku. Z tej masy formuj małe kuleczki, które panieruj w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym głębokim oleju.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij