Przekąski

Paszteciki z jagnięciny z kaparami i chorizo
Składniki:

• Ciasto francuskie mrożone 500 g
• Chorizo pikantne 200 g
• Kapary – do smaku
• Szczypiorek 1 łyżka
• Cebula 1 szt.
• Oliwa z oliwek 3 łyżki
• Mięso jagnięce mielone 300 g
• Sól, ostra papryka – do smaku
• Jajko 1 szt.
• Żółtko 1 szt.

Jak to przygotować?

Ciasto francuskie rozmroź. Obierz i porwij na mniejsze kawałki chorizo, kapary i szczypiorek posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie, dodając chorizo. Chwilę podsmaż, dodaj mięso jagnięce i smaż przez ok. 6 min., co chwilę mieszając. Dopraw do smaku. Dodaj kapary, szczypiorek i jajko, wymieszaj.

Ciasto francuskie rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 2-3 mm. Pokrój w kwadraty, połóż na nich farsz mięsny, złóż w trójkąt, a ranty mocno dociśnij widelcem.

Paszteciki ułóż na papierze do pieczenia i blaszce, posmaruj żółtkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 200oC przez ok. 20 min.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij