Przekąski

Porcja dla...
4-5
osób
Tuńczyk z mulami na makaronie udon
Składniki:

• Tuńczyk steki 400 g
• Marchew 1 szt.
• Cukinia 1/3 szt.
• Papryka żółta i czerwona 200 g
• Cebula 1 szt.
• Czosnek 3 ząbki
• Oliwa 3 łyżki
• Papryczka chilli 5 plastrów
• Mięso muli 150 g
• Grzyby słomiane 1/3 puszki
• Makaron udon 400 g
• Sos kimchi 2-3 łyżki
• Limonka 1/2 szt.
• Orzeszki ziemne prażone 2 łyżki
• Natka pietruszki – według uznania

Jak to przygotować?

Tuńczyka pokrój w paski o grubości 1 cm, a marchew, cukinię i kolorową paprykę w zapałkę. Posiekaj cebulę i czosnek, podsmaż na rozgrzanej oliwie i dodaj wcześniej przygotowane warzywa oraz chilli. Podsmaż na dużym ogniu przez 2 min., następnie dodaj mięso muli, grzyby słomiane w ćwiartkach i tuńczyka. Smaż krótko.

Ugotuj makaron udon w osolonej wodzie.

Dodaj sos kimchi, sok z limonki i ugotowany makaron. Wymieszaj delikatnie, podlej odrobiną wody spod makaronu.

Podawaj z posiekanymi orzeszkami i natką pietruszki.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij