Przekąski

Porcja dla...
4-5
osób
Cukinia zapiekana z jagnięciną
Składniki:

• Ryż jaśminowy 1/2 szklanki
• Cebula 1,5 szt.
• Czosnek 4 ząbki
• Oliwa 2 łyżki
• Natka pietruszki 2 łyżki
• Mięso mielone jagnięce 500 g
• Sól, pieprz, oregano, kmin rzymski – do smaku
• Cukinia 2 szt.
• Ser Emilgrana 4 łyżki
• Pomidory krojone 1,5 szklanki

Jak to przygotować?

Ryż wypłucz 5 razy, a następnie ugotuj w lekko osolonej wodzie (w proporcji 1/2 szklanki ryżu na 1 szklankę wody): do zagotowania lekko mieszaj, później przykryj i gotuj przez 12 minut. na małym ogniu, już nie mieszając.

1 szt. cebuli i 2 ząbki czosnku posiekaj, podsmaż na oliwie. Dodaj ugotowany ryż oraz posiekaną natkę pietruszki. Smaż przez 2-3 min. Schłodź ryż i dodaj mieloną jagnięcinę oraz przyprawy do smaku. Wymieszaj razem.

Cukinię przekrój wzdłuż i wydrąż łyżką środek. Nafaszeruj, skrop oliwą i posyp tartym serem. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180oC przez ok. 15-20 min.

Przygotuj sos pomidorowy: 1/2 cebuli i 2 ząbki czosnku posiekaj, podsmaż na patelni, dodaj pomidory, przypraw solą, pieprzem i oregano (ewentualnie cukrem brązowym), gotuj przez 5 min. i na koniec zblenduj.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij