Ryż wypłucz 5 razy, a następnie ugotuj w lekko osolonej wodzie (w proporcji 1/2 szklanki ryżu na 1 szklankę wody): do zagotowania lekko mieszaj, później przykryj i gotuj przez 12 minut. na małym ogniu, już nie mieszając.
1 szt. cebuli i 2 ząbki czosnku posiekaj, podsmaż na oliwie. Dodaj ugotowany ryż oraz posiekaną natkę pietruszki. Smaż przez 2-3 min. Schłodź ryż i dodaj mieloną jagnięcinę oraz przyprawy do smaku. Wymieszaj razem.
Cukinię przekrój wzdłuż i wydrąż łyżką środek. Nafaszeruj, skrop oliwą i posyp tartym serem. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180oC przez ok. 15-20 min.
Przygotuj sos pomidorowy: 1/2 cebuli i 2 ząbki czosnku posiekaj, podsmaż na patelni, dodaj pomidory, przypraw solą, pieprzem i oregano (ewentualnie cukrem brązowym), gotuj przez 5 min. i na koniec zblenduj.