Przekąski

Porcja dla...
5
osób
Krokiety z szynki i sera Manchego
Składniki:

• Masło 5 łyżek
• Mąka 5 łyżek
• Mleko 1 szklanka
• Ser Manchego 100 g
• Szynka jamón serrano 80 g
• Natka pietruszki 1 łyżka
• Jaja 1 szt.
• Bułka tarta – według uznania
• Olej 500 ml (do smażenia)
• Majonez 3 łyżki
• Ketchup 3 łyżki

Jak to przygotować?

Masło roztop w rondelku, dodaj mąkę i wymieszaj na jednolitą masę. Po chwili dolewaj małym strumieniem mleko, cały czas mieszając – do uzyskania gęstego sosu. Dodaj starty ser Manchego i wymieszaj. Odstaw do ostudzenia na ok. 4 godz. do lodówki.

Szynkę pokrój w kostkę, a natkę pietruszki posiekaj. Dodaj do schłodzonej masy, wymieszaj. Uformuj małe krokiety, obtocz w jajku i bułce tartej (lub panko), umaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Podawaj z sosem przygotowanym z majonezu i ketchupu.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij