• Ziemniaki 400 g
• Jaja 6 szt.
• Sól, pieprz – do smaku
• Natka pietruszki 2 łyżki
• Majonez 2 łyżki
• Cebula mała 1 szt.
• Chorizo 60 g
• Oliwa extra virgin 2 łyżki
• Ziemniaki 400 g
• Jaja 6 szt.
• Sól, pieprz – do smaku
• Natka pietruszki 2 łyżki
• Majonez 2 łyżki
• Cebula mała 1 szt.
• Chorizo 60 g
• Oliwa extra virgin 2 łyżki
Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Białko jaj oddziel od żółtka. Białka ubij do napowietrzenia. Żółtka wymieszaj z solą, pieprzem, natką pietruszki oraz majonezem i dodaj do białek. Ugotowane ziemniaki ostudź i pokrój w cząstki (możesz użyć ziemniaków pozostałych z poprzedniego obiadu). Cebulę pokrój w pióra, a chorizo porwij na mniejsze kawałki.
Na rozgrzanej oliwie podsmaż chorizo. Odlej nadmiar wytopionego tłuszczu, żeby omlet nie był za ostry. Dodaj cebulę i cząstki ziemniaków, podsmaż przez ok. 3 min., dodaj masę z ubitych jaj i zostaw na ok. 2 min. Tak przygotowany omlet włóż do piekarnika nagrzanego do temp. 180oC i zapiekaj przez ok. 5 min.