Przekąski

Porcja dla...
5-6
osób
Chorwacka pleskawica z serem feta i papryką
Składniki:

• Karkówka wieprzowa 800 g
• Cebula 150 g
• Sól, pieprz – do smaku
• Masło 50 g
• Bułka tarta 300 g
• Śmietana 20% 100 ml
• Papryka czerwona 150 g
• Jaja 2 szt.
• Ser feta 150 g
• Frytki 1,2 kg
• Olej 150 ml

Jak to przygotować?

Karkówkę zmiel. Do karkówki dodaj pokrojoną w kostkę i podsmażoną na maśle cebulę, dopraw do smaku solą i pieprzem.

100 g bułki tartej namocz w śmietanie i dodaj do masy mięsnej. Paprykę pokrój w kostkę i również dodaj do masy. Wbij jajka i wymieszaj na jednolitą masę.

Uformuj płaskie kotlety po ok. 150 g. Na środek połóż kawałek fety, zawiń ser w masę mieloną i obtocz w pozostałej bułce tartej. Tak uformowane kotlety usmaż na patelni. Frytki usmaż (przez ok. 3 min.). Danie możesz podać z sosem czosnkowym.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij