• Ziemniaki 1,5 kg
• Ser typu philadelphia 250 g
• Łosoś wędzony 200 g
• Koperek 100 g
• Mozzarella 250 g
• Śmietana 20% 400 ml
• Cytryna 100 g
• Bazylia świeża 1/2 doniczki
osób
• Ziemniaki 1,5 kg
• Ser typu philadelphia 250 g
• Łosoś wędzony 200 g
• Koperek 100 g
• Mozzarella 250 g
• Śmietana 20% 400 ml
• Cytryna 100 g
• Bazylia świeża 1/2 doniczki
Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką do miękkości. Przekrój je na pół i łyżką wydrąż środek. Połowę wydrążonego ziemniaka połącz z serkiem, dodaj łososia i koperek. Połącz na jednolitą masę.
Masą wypełnij ziemniaki i przykryj pokrojoną w plastry mozzarellą. Tak przygotowane ziemniaki zapiecz w piekarniku nagrzanym do temp. 170oC przez ok. 10 min.
Śmietanę dopraw solą, dodaj sok z cytryny. Gdy zacznie gęstnieć, dodaj posiekaną bazylię. Sosem polej ziemniaki.