Przekąski

Panierowane kalmary z dipem jogurtowo-paprykowym
Składniki:
  • kalmary Loligo mrożone EPIC 400 g
  • purée z czosnku BRESC 1 łyżeczka
  • purée z trawy cytrynowej BRESC 1 łyżeczka
  • panierka gastronomiczna Crispy Crazy AIOLI PRODAC 300 g
  • świeże chili ½ sztuki
  • sól w płatkach JOZO
  • herbata cytrusowa 1 saszetka
  • ocet czerwony szalotka BEAUFOR 3 łyżki
  • woda 250 ml
  • świeża kolendra 2 gałązki
  • cytryna 1 szt.
  • olej kokosowy 300 g
  • jogurt naturalny 3,5% MILI 200 g
  • Tabasco® Brand Green Pepper Sauce
  • limonka 0,5 szt. (skórka, sok)
  • papryka słodka wędzona PRYMAT 3 g
  • papryka grillowana 100 g
  • mięta świeża 2 g
Jak to przygotować?

Kalmary:
Kalmary kroimy w krążki. Przygotowujemy napar herbaciano-octowy: herbatę cytrusową zaparzamy w szklance wody, dodajemy ocet szalotkowy. W naparze blanszujemy kalmary przez około 1 minutę. Następnie marynujemy je w purée z czosnku i trawy cytrynowej z odrobiną soli w płatkach oraz świeżo siekaną papryczką chili. Kalmary panierujemy w panierce Crispy Crazy według sposobu przygotowania na opakowaniu. Panierowane kalmary smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym.

Dip: Paprykę grillowaną miksujemy z jogurtem naturalnym i sokiem z limonki. Następnie dodajemy do dipu otartą skórkę z limonki, posiekaną miętę oraz wędzoną paprykę. Doprawiamy do smaku kilkoma kroplami Tabasco® Brand Green Pepper Sauce.

Kalmary układamy na desce, posypujemy świeżą kolendrą i dekorujemy cząstkami cytryny, podajemy z dipem jogurtowo – paprykowym.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij