Przekąski

Panierowane kalmary z dipem jogurtowo-paprykowym
Składniki:

• Kalmary Loligo mrożone Epic 400 g
• Purée z czosnku Bresc 1 łyżeczka
• Purée z trawy cytrynowej Bresc 1 łyżeczka
• Panierka gastronomiczna Crispy Crazy Aiolo Prodac 300 g
• Chili świeże 1/2 szt.
• Sól w płatkach Jozo - do smaku
• Herbata cytrusowa 1 saszetka
• Ocet czerwony szalotka Beaufor 3 łyżki
• Woda 250 ml
• Kolendra świeża 2 gałązki
• Cytryna 1 szt.
• Olej kokosowy 300 g
• Jogurt naturalny 3,5% Mili 200 g
• Tabasco® Brand Green Pepper Sauce
• Limonka 1/2 szt. (skórka, sok)
• Papryka słodka wędzona Prymat 3 g
• Papryka grillowana 100 g
• Mięta świeża 2 g

Jak to przygotować?

Kalmary:
Kalmary pokrój w krążki. Przygotuj napar herbaciano-octowy: herbatę cytrusową zaparz w szklance wody, dodaj ocet szalotkowy. W naparze zblanszuj kalmary przez ok. 1 minutę. Następnie zamarynuj je w purée z czosnku i trawy cytrynowej z odrobiną soli w płatkach oraz świeżo siekaną papryczką chili. Kalmary zapanieru w panierce Crispy Crazy według sposobu przygotowania na opakowaniu. Panierowane kalmary usmaż na rozgrzanym oleju kokosowym.

Dip:
Paprykę grillowaną zmiksuj z jogurtem naturalnym i sokiem z limonki. Następnie dodaj do dipu otartą skórkę z limonki, posiekaną miętę oraz wędzoną paprykę. Dopraw do smaku kilkoma kroplami Tabasco® Brand Green Pepper Sauce.

Sposób podania:
Kalmary ułóż na desce, posyp świeżą kolendrą i udekoruj cząstkami cytryny. Podaj z dipem jogurtowo-paprykowym.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij