Przystawki

Pâté z gęsi i wątróbek z chałką
Składniki:

Pâté
• Noga gęsi 2 szt. / 800 g
• Wątróbka z gęsi 200 g
• Wywar drobiowy 200 ml
• Masło – 1:1 do mięsa po trybowaniu

Chutney
• Jabłko ok. 700 g
• Pieprz różowy – do smaku
• Białe wino 100 ml
• Ocet jabłkowy Beaufor 100 ml

Szalotka
• Szalotka 2 szt.
• Woda 600 g
• Ocet spirytusowy 200 g
• Cukier 100 g
• Sól 20 g
• Sok z buraka 80 ml

Chałka
• Masło klarowane – do smażenia
• Bochen drożdżowy Inter Europol 1 szt.

Dekoracje
• Pistacje Cook Premium 15 g
• Grzyby marynowane 20 szt.
• Zielona oliwka
• Mikrozioła

Jak to przygotować?

Pâté
Nogi gęsi dopraw solą i pieprzem, piecz w temp. 130°C przez ok. 3 godz. Na 15 min. przed końcem pieczenia do blachy z nogami gęsi dołóż wątróbki. Po upieczeniu oddziel mięso od kości. Mięso przełóż do miski i sprawdź wagę. Przykryj folią aluminiową, żeby utrzymać temperaturę. Mięso połącz z masłem w stosunku 1:1 i przełóż do Thermomixa. Dodaj wywar drobiowy i zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie nalewką smakową. Gotową masę przełóż do form silikonowych i włóż do zamrażarki. 

Chutney
Jabłka pokrój w drobną kostkę, dodaj białe wino, ocet, sól i różowy pieprz. 

Szalotka
Szalotkę obierz i gotuj w zalewie szwedzkiej przygotowanej z wody, octu, cukru i soli. Dodaj sok z buraka i gotuj całość przez ok. 3 min., odstaw do wystygnięcia. 

Chałka
Bochen drożdżowy pokrój wg uznania. Stosuj na patelni na maśle klarowanym.  

Dekoracje
Pistacje upraż i rozdrobnij w moździerzu.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij