Przystawki

Foie gras z pianką kokosową i miniziemniakami
Składniki:

Foie gras:
• Foie gras 320 g
• Sól, pieprz – do smaku

Ziemniaki:
• Ziemniaki małe 12 szt.
• Bulion
• Sól, pieprz – do smaku

Pianka kokosowa:
• Ziemniaki 300 g
• Bulion 100 g
• Mleko kokosowe 200 g
• Sól, pieprz – do smaku

Dekoracja:
• Mikrozioła
• Purée z czarnego czosnku
• Świeży kokos

Jak to przygotować?

Foie gras:
Przygotuj eskalopki z foie gras (1 porcja – ok. 80 g), włóż do lodówki. Przed podaniem usmaż foie gras z dwóch stron i przypraw do smaku. 

Ziemniaki:
Ziemniaki umyj i gotuj przez kilka minut w bulionie (muszą pozostać jędrne). Przed podaniem upiecz. 

Pianka kokosowa:
Ziemniaki ułóż na gruboziarnistej soli i piecz przez 40 min. w temp. 180°C. Obierz, przetrzyj przez drobne sito. Wymieszaj z bulionem, mlekiem kokosowym i dopraw do smaku, zmiksuj. Przełóż do syfonu i zaaplikuj dwa naboje. 

Sposób podania:
Na dnie talerza zrób kropkę z purée z czarnego czosnku, połóż na niej porcję foie gras i plastry cienko pokrojonego kokosa. Obok ułóż ziemniaki i piankę kokosową. Udekoruj mikroziołami.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij