• Schab 800 g
• Sól, cukier brązowy, pieprz – do smaku
• Śliwka suszona 100 g
• Czosnek 50 g
• Olej – według uznania
• Wino czerwone 100 ml
• Majeranek suszony
osób
• Schab 800 g
• Sól, cukier brązowy, pieprz – do smaku
• Śliwka suszona 100 g
• Czosnek 50 g
• Olej – według uznania
• Wino czerwone 100 ml
• Majeranek suszony
Przygotuj solankę – w 2 litrach wody rozpuść 140 g soli i 20 g cukru brązowego. Umieść w niej schab na 2 godz. W międzyczasie pokrój śliwki w paski, a czosnek posiekaj. Na oleju przesmaż czosnek, dodaj śliwki i smaż przez ok. 5 min. Podlej czerwonym winem i duś przez ok. 20 min. Śliwki wystudź. Schab po wyjęciu z solanki dokładnie osusz. Po środku schabu zrób nacięcie długim cienkim nożem i nafaszeruj go śliwkami. Następnie obsmaż go z każdej strony na patelni na oleju. Upiecz schab w piecu rozgrzanym do temp. 170oC przez ok. 35-40 min.