• Figi 12 szt.
• Wino czerwone 80 ml
• Cukier brązowy 3 łyżki
• Powidła śliwkowe 100 g
• Ser Manchego 200 g
• Jamón serrano 250 g
osób
• Figi 12 szt.
• Wino czerwone 80 ml
• Cukier brązowy 3 łyżki
• Powidła śliwkowe 100 g
• Ser Manchego 200 g
• Jamón serrano 250 g
Figi (8 szt.) umyj i osusz. Przekrój na ćwiartki (nie do końca). Pozostałe figi przetnij na połówki, zalej je winem, dodaj cukier i gotuj przez 5 min. Po tym czasie zmiksuj owoce, dodając powidła śliwkowe i jeszcze raz zagotuj.
Figi przekrojone na ćwiartki napełnij pokrojonym serem Manchego i owiń szynką – włóż do piekarnika nagrzanego do temp. 180oC na ok. 6 min. Podawaj polane musem figowo-śliwkowym.