Przystawki

Figi zapiekane z jamón serrano i serem Manchego
Składniki:

• Figi 12 szt.
• Wino czerwone 80 ml
• Cukier brązowy 3 łyżki
• Powidła śliwkowe 100 g
• Ser Manchego 200 g
• Jamón serrano 250 g

Jak to przygotować?

Figi (8 szt.) umyj i osusz. Przekrój na ćwiartki (nie do końca). Pozostałe figi przetnij na połówki, zalej je winem, dodaj cukier i gotuj przez 5 min. Po tym czasie zmiksuj owoce, dodając powidła śliwkowe i jeszcze raz zagotuj.

Figi przekrojone na ćwiartki napełnij pokrojonym serem Manchego i owiń szynką – włóż do piekarnika nagrzanego do temp. 180oC na ok. 6 min. Podawaj polane musem figowo-śliwkowym.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij