Przystawki

Przegrzebki z sosem pomarańczowym
Składniki:

• Przegrzebki 600 g 
• Oliwa pomace YES CHEF
• Sól w płatkach JOZO
• Masło tradycyjne DEBIC 250 g 
• Sok ze świeżo wyciskanych pomarańczy FLORIDAS 1 l 
• Sól, cukier - do smaku
• Zioła świeże - do dekoracji

Jak to przygotować?

Sos:
Sok z pomarańczy zredukuj do uzyskania konsystencji rzadkiego syropu, zdejmij z ognia. 50 g masła pokrój w kostkę i dodaj do syropu, mieszając całość trzepaczką rózgową bądź mikserem. Dopraw sos solą oraz cukrem.

Przegrzebki:
Oczyszczone przegrzebki posyp z dwóch stron płatkami soli. Na patelni rozgrzej oliwę. Przegrzebki usmaż przez ok. 1 minutę z każdej ze stron. Do usmażonych przegrzebków dodaj pozostałą część masła i zmniejsz ogień - podlej je musującym masłem.

Przegrzebki podaj z sosem maślano-pomarańczowym i świeżymi ziołami, np. tymiankiem.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij