Przystawki

Przegrzebki z sosem pomarańczowym
Składniki:
  • 600 g przegrzebków
  • oliwa pomace YES CHEF
  • sól w płatkach JOZO
  • 250 g masła tradycyjnego DEBIC
  • 1 l soku ze świeżo wyciskanych pomarańczy FLORIDAS
  • sól, cukier do smaku
  • świeże zioła do dekoracji
Jak to przygotować?

Sos:
Sok z pomarańczy redukujemy do uzyskania konsystencji rzadkiego syropu, zdejmujemy z ognia. 50 g masła kroimy w kostkę i dodajemy do syropu, mieszając całość trzepaczką rózgową bądź mikserem. Doprawiamy sos solą oraz cukrem.

Przegrzebki:
Oczyszczone przegrzebki posypujemy z dwóch stron płatkami soli. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Przegrzebki smażymy przez ok. minutę z każdej ze stron. Do usmażonych przegrzebków dodajemy pozostałą część masła i zmniejszamy ogień - podlewamy je musującym masłem.

Przegrzebki podajemy z sosem maślano-pomarańczowym i świeżymi ziołami, np. tymiankiem.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij