Przystawki

Żabie udka w panko
Składniki:

Żabie udka:
• Żabie udka RARI FOOD 1 kg
• Sól morska PRYMAT
• Pieprz ziarno PRYMAT
• Czosnek siekany 10 g
• Panierka panko 200 g
• Panierka tempura 100 g
• Jaja świeże MILI 2 szt.
• Olej uniwersalny YES CHEF

Purée z zielonych warzyw:
• Cukinia zielona 200 g
• Groszek zielony OERLEMANS 100 g
• Bób 50 g
• Czosnek 10 g
• Por 100 g
• Szczypior + cebulka 1 pęczek
• Sól morska PRYMAT
• Pieprz ziarno PRYMAT
• Masło tradycyjne DEBIC 50 g
• Śmietana 32% DEBIC 50 ml
• Bulion 500 ml

Marynowana cebula:
• Cebula czerwona 300 g
• Wino czerwone ANANTO 250 ml
• Cynamon kora ARCO 1 szt.
• Goździki PRYMAT 5 szt.
• Jałowiec cały ziarna HORECA AROMA PREMIUM 5 szt.
• Nektar z czarnej porzeczki SOLEO 200 ml
• Miód wielkokwiatowy SIMPLY SWEET 50 g
• Ocet winny CARANDINI 10 ml

Kulki pietruszkowe:
• Natka pietruszki 2 pęczki
• Oliwa URZANTE 100 ml
• Czosnek 100 g
• Sól morska PRYMAT
• Pieprz ziarno PRYMAT
• Sok z cytryny 100 ml
• Cukier trzcinowy CUKIER KRÓLEWSKI 5 g

Tiul:
• Woda 10 łyżek
• Olej uniwersalny YES CHEF 9 łyżek
• Mąka 1 łyżka
• Green powder SOSA

• Pomidorki koktajlowe konfitowane 300 g
• Dekoracje wg uznania

Jak to przygotować?

Żabie udka:
Żabie udka oczyść i wyporcjuj, dopraw solą i pieprzem z młynka oraz siekanym czosnkiem. Następnie obtocz je w tempurze, jajku i panko, usmaż na oleju na rumiany kolor.

Purée z zielonych warzyw:
Warzywa zblanszuj w gorącym bulionie, następnie odcedź. Dopraw, zmiksuj ze śmietaną i masłem, przetrzyj przez sito.

Marynowana cebula:
Cebulę podziel na cząstki. Przygotuj marynatę: czerwone wino, nektar z czarnej porzeczki, ocet winny i przyprawy zagotuj. Cebulę marynuj przez 12 godzin.

Kulki z pietruszki:
Pietruszkę zblanszuj w osolonym wrzątku, następnie zmiksuj z czosnkiem, oliwą i pozostałymi składnikami. Całość przetrzyj przez sito. Z masy uformuj kulki.

Tiul:
Wszystkie składniki wymieszaj, usmaż na patelni do naleśników.

Sposób podania:
Na talerz wykładamy tiul, na nim układamy żabie udka oraz pozostałe składniki, dekorujemy całość wg uznania.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij