Przystawki

Żabie udka w panko
Składniki:

Udka żabie:
• Żabie udka Rari Food 1 kg
• Sól morska Prymat - do smaku
• Pieprz ziarno Prymat - do smaku
• Czosnek siekany 10 g
• Panierka panko 200 g
• Panierka tempura 100 g
• Jaja świeże Mili 2 szt.
• Olej uniwersalny Yes Chef - do smażenia

Purée z zielonych warzyw:
• Cukinia zielona 200 g
• Groszek zielony Oerlemans 100 g
• Bób 50 g
• Czosnek 10 g
• Por 100 g
• Szczypior + cebulka 1 pęczek
• Sól morska Prymat - do smaku
• Pieprz ziarno Prymat - do smaku
• Masło tradycyjne Debic 50 g
• Śmietana 32% Debic 50 ml
• Bulion 500 ml

Marynowana cebula:
• Cebula czerwona 300 g
• Wino czerwone Ananto 250 ml
• Cynamon kora Arco 1 szt.
• Goździki Prymat 5 szt.
• Jałowiec cały ziarna Horeca Aroma Premium 5 szt.
• Nektar z czarnej porzeczki Soleo 200 ml
• Miód wielkokwiatowy Simply Sweet 50 g
• Ocet winny Carandini 10 ml

Kulki pietruszkowe:
• Natka pietruszki 2 pęczki
• Oliwa Urzante 100 ml
• Czosnek 100 g
• Sól morska Prymat - do smaku
• Pieprz ziarno Prymat - do smaku
• Sok z cytryny 100 ml
• Cukier trzcinowy Cukier Królewski 5 g

Tiul:
• Woda 10 łyżek
• Olej uniwersalny Yes Chef 9 łyżek
• Mąka 1 łyżka
• Green powder Sosa - do koloru

• Pomidorki koktajlowe konfitowane 300 g

Jak to przygotować?

Żabie udka:
Żabie udka oczyść i wyporcjuj, dopraw solą i pieprzem z młynka oraz siekanym czosnkiem. Następnie obtocz je w tempurze, jajku i panko, usmaż na oleju na rumiany kolor.

Purée z zielonych warzyw:
Warzywa zblanszuj w gorącym bulionie, następnie odcedź. Dopraw, zmiksuj ze śmietaną i masłem, przetrzyj przez sito.

Marynowana cebula:
Cebulę podziel na cząstki. Przygotuj marynatę: czerwone wino, nektar z czarnej porzeczki, ocet winny i przyprawy zagotuj. Cebulę marynuj przez 12 godzin.

Kulki z pietruszki:
Pietruszkę zblanszuj w osolonym wrzątku, następnie zmiksuj z czosnkiem, oliwą i pozostałymi składnikami. Całość przetrzyj przez sito. Z masy uformuj kulki.

Tiul:
Wszystkie składniki wymieszaj, usmaż na patelni do naleśników.

Sposób podania:
Na talerz wyłóż tiul, na nim ułóż żabie udka oraz pozostałe składniki, udekoruj całość według uznania.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij