Przystawki

Żabie udka w panko
Składniki:

Żabie udka:

  • Żabie udka RARI FOOD 1 kg
  • Sól morska PRYMAT
  • Pieprz ziarno PRYMAT
  • Czosnek siekany 10 g
  • Panierka panko 200 g
  • Panierka tempura 100 g
  • Jaja świeże MILI 2 szt.
  • Olej uniwersalny YES CHEF

Purée z zielonych warzyw:

  • Cukinia zielona 200 g
  • Groszek zielony OERLEMANS 100 g
  • Bób 50 g
  • Czosnek 10 g
  • Por 100 g
  • Szczypior + cebulka 1 pęczek
  • Sól morska PRYMAT
  • Pieprz ziarno PRYMAT
  • Masło tradycyjne DEBIC 50 g
  • Śmietana 32% DEBIC 50 ml
  • Bulion 500 ml

Marynowana cebula:

  • Cebula czerwona 300 g
  • Wino czerwone ANANTO 250 ml
  • Cynamon kora ARCO 1 szt.
  • Goździki PRYMAT 5 szt.
  • Jałowiec cały ziarna HORECA AROMA PREMIUM 5 szt.
  • Nektar z czarnej porzeczki SOLEO 200 ml
  • Miód wielkokwiatowy SIMPLY SWEET 50 g
  • Ocet winny CARANDINI 10 ml

Kuli pietruszkowe:

  •  Natka pietruszki 2 pęczki
  • Oliwa URZANTE 100 ml
  • Czosnek 100 g
  • Sól morska PRYMAT
  • Pieprz ziarno PRYMAT
  • Sok z cytryny 100 ml
  • Cukier trzcinowy CUKIER KRÓLEWSKI 5 g

Tiul:

  • Woda 10 łyżek
  • Olej uniwersalny YES CHEF 9 łyżek
  • Mąka 1 łyżka
  • Green powder SOSA
  • Pomidorki koktajlowe konfitowane 300 g
  • Dekoracje wg uznania
Jak to przygotować?

Żabie udka: Żabie udka oczyszczamy i porcjujemy, doprawiamy solą i pieprzem z młynka oraz siekanym czosnkiem. Następnie obtaczamy je w tempurze, jajku i panko, smażymy na oleju na rumiany kolor.

Purée z zielonych warzyw: Warzywa blanszujemy w gorącym bulionie, następnie cedzimy. Warzywa doprawiamy, miksujemy ze śmietaną i masłem, przecieramy przez sito.

Marynowana cebula: Cebulę dzielimy na cząstki. Przygotowujemy marynatę: czerwone wino, nektar z czarnej porzeczki, ocet winny i przyprawy zagotowujemy. Cebulę marynujemy 12 godzin.

Kulki z pietruszki: Pietruszkę blanszujemy w osolonym wrzątku, następnie miksujemy z czosnkiem, oliwą i pozostałymi składnikami, całość przecieramy przez sito. Z masy formujemy kulki.

Tiul: Wszystkie składniki mieszamy, smażymy na patelni do naleśników.

Na talerz wykładamy tiul, na nim układamy żabie udka oraz pozostałe składniki, dekorujemy całość wg uznania.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij