Przystawki

Ośmiornica w sosie pomidorowo-imbirowym
Składniki:

Ośmiornica:
· Ośmiornica marokańska 1000+ kod 80333, 2 kg*
· Woda 2 l na 1 kg ośmiornicy
· Cebula 100 g
· Fenkuł 100 g
· Pieprz czarny w ziarnach
· Sól gruboziarnista 35 g
· Oliwa z oliwek extra virgin 40 ml
· Rozmaryn świeży gałązka

Sos pomidorowo-imbirowy:
· Sos z cząstkami pomidorów, kod 1022, 600 g*
· Szalotka 30 g
· Imbir świeży 20 g
· Koniak 25 ml

Dodatki:
· Skórka włoskiego chleba Pane Pugliese, kod 84255, 35 g*
· Miks mikroziół
· Patyczki bambusowe do podania ośmiornicy

* Wkrótce w ofercie Bidfood Farutex. Podany kod jest oznaczeniem produktu z katalogu producenta.

Jak to przygotować?

Ośmiornica:
Oczyszczoną ośmiornicę włożyć do garnka, zalać zimną wodą w proporcji 2 l na 1 kg mięsa, dołożyć cebulę, fenkuł, sól i pieprz, doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok. 1 godz. Wyjąć ośmiornicę, oczyścić ją z macek, pokroić na kawałki i wrzucić na patelnię
z oliwą i gałązką rozmarynu dla uzyskania aromatu.

Sos pomidorowo-imbirowy:
Poszatkowaną szalotkę zarumienić na oliwie, dorzucić salsę pomidorową i koniak, gotować przez 30 min. Dodać starty imbir, przyprawić solą i pieprzem.

Sposób podania:
Nałożyć sos na talerz, na środek położyć kawałki ośmiornicy nabite na patyczki bambusowe, udekorować skórką
chrupiącego chleba oraz mikroziołami.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij