Przystawki

Ośmiornica w sosie pomidorowo-imbirowym
Składniki:

Ośmiornica:
• Ośmiornica marokańska 1000+ kod 80333, 2 kg*
• Woda 2 l na 1 kg ośmiornicy
• Cebula 100 g
• Fenkuł 100 g
• Pieprz czarny w ziarnach
• Sól gruboziarnista 35 g
• Oliwa z oliwek extra virgin 40 ml
• Rozmaryn świeży gałązka

Sos pomidorowo-imbirowy:
• Sos z cząstkami pomidorów, kod 1022, 600 g*
• Szalotka 30 g
• Imbir świeży 20 g
• Koniak 25 ml

Dodatki:
• Skórka włoskiego chleba Pane Pugliese, kod 84255, 35 g*
• Miks mikroziół
• Patyczki bambusowe do podania ośmiornicy

* Wkrótce w ofercie Bidfood Farutex. Podany kod jest oznaczeniem produktu z katalogu producenta.

Jak to przygotować?

Ośmiornica:
Oczyszczoną ośmiornicę włóż do garnka, zalej zimną wodą w proporcji 2 l na 1 kg mięsa, dołóż cebulę, fenkuł, sól i pieprz, doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 1 godz. Wyjmij ośmiornicę, oczyść ją z macek, pokrój na kawałki i wrzuć na patelnię z oliwą i gałązką rozmarynu dla uzyskania aromatu.

Sos pomidorowo-imbirowy:
Poszatkowaną szalotkę zarumień na oliwie, dorzuć salsę pomidorową i dolej koniak, gotuj przez 30 min. Dodaj starty imbir, przypraw solą i pieprzem.

Sposób podania:
Nałóż sos na talerz, na środek połóż kawałki ośmiornicy nabite na patyczki bambusowe, udekoruj skórką chrupiącego chleba oraz mikroziołami.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij