Sałatki

Porcja dla...
4-5
osób
Sałatka z serem pleśniowym, buraczkami i orzeszkami ziemnymi
Składniki:

• Buraki obrane upieczone lub ugotowane 2 szt.
• Ser pleśniowy 400 g
• Miód 2 łyżki
• Jabłko 2 szt.
• Mandarynki w syropie 1 puszka
• Miks sałat 500 g
• Oliwa cytrynowa 40 ml
• Sól, pieprz – do smaku

Krem balsamiczny z orzechami:
• Orzechy ziemne 50 g
• Ocet balsamiczny 50 ml
• Miód 50 ml
• Sok z mandarynek 50 ml

Jak to przygotować?

Buraki przekrój na pół, a następnie w plastry i rozłóż na blasze. Na burakach ułóż ser pleśniowy, polej miodem i zapiecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 200oC do momentu, aż ser się zarumieni. Jabłka obierz i pokrój w cienkie plastry.

Krem:

Na suchej patelni upraż orzechy ziemne. Dodaj ocet balsamiczny i miód. Redukuj do uzyskania półpłynnej konsystencji. Zdejmij patelnię z ognia.

Wymieszaj sałatę, mandarynki i jabłko z oliwą cytrynową. Ułóż na talerzu. Połóż ciepłe buraczki z serem. Polej kremem balsamicznym z orzechami.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij