• Ryż 400 g
• Ser Manchego 150 g
• Rzodkiewka 100 g
• Cebula czerwona posiekana 1 szt.
• Szczypiorek 2 łyżki
• Koper 1 łyżka
• Olej – do głębokiego smażenia
• Chorizo w plastrach – do dekoracji
• Majonez 2 łyżki
• Jogurt naturalny 1 łyżka
• Sól i pieprz – do smaku
• Tabasco wędzone – do smaku
• Mięso z kraba 150 g
Ryż ugotuj na sypko. Ser i rzodkiewkę zetrzyj na tartce. Cebulę, szczypiorek i koper posiekaj.
Rozgrzej olej i usmaż na nim plasterki chorizo. Osusz je na ręczniku papierowym.
Przygotuj sos: wymieszaj majonez z jogurtem, przypraw solą i pieprzem oraz kilkoma kroplami tabasco.
Mięso z kraba pokrój na mniejsze kawałki i połącz z pozostałymi składnikami. Polej przygotowanym sosem i wymieszaj.
Możesz podać na bagietce lub grillowanej tortilli, udekorować chipsami z chorizo lub nachosami.