Sałatki

Sałatka orientalna
Składniki:
  • 80 g marchwi
  • 80 g rzodkwi daikon
  • 1 ogórek
  • 10 g namoczonych glonów hijki
  • 50 g cząstek pomarańczy lub grejpfruta
  • makaron shirataki

    Marynata do marchwi:
  • 1/2 łyżeczki pasty shiro (jasnej) miso
  • 20 ml sake
  • 3 g cukru białego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 g kolendry ciętej

    Dressing:
  • 20 ml octu ryżowego
  • 10 g cukru białego
  • 10 ml oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki prażonego sezamu
  • 10 ml soku z tartego imbiru
  • 10 ml oliwy Extra Virgin
  • papryczka chilli
Jak to przygotować?

Marchew zamarynować w paście misoyaki (pasta shiro jasna miso, sake, cukier, olej sezamowy, kolendra). Ogórki i rzodkiew pociąć obieraczką do warzyw w cienkie plastry, posolić, ścisnąć i wypłukać w zimnej wodzie. Marchew opłukać z pasty misoyaki i pociąć w plastry jak ogórki i rzodkiew.
Glony hijki namoczyć w letniej wodzie, aż będą miękkie.
Wszystkie składniki (ogórek, rzodkiew, marchew, glony, makaron shirataki, cząstki cytrusów) ułożyć na talerzu tak, aby wszystkie kolory sałatki wymieszały się.
Całość polać dressingiem i udekorować kwiatami kolendry.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij