Sałatki

Sałatka orientalna
Składniki:

• Marchew 80 g
• Rzodkiew daikon 80 g
• Ogórek 1 szt.
• Glony hijiki namoczone 10 g 
• Pomarańcza lub grejpfrut w cząstkach 50 g 
• Makaron shirataki - do smaku

Marynata do marchwi:
• Pasta shiro (jasna) miso 1/2 łyżeczki
• Sake 20 ml
• Cukiew biały 3 g 
• Olej sezamowy 1 łyżka
• Kolendra cięta 2 g 

Dressing:
• Ocet ryżowy 20 ml
• Cukier biały 10 g
• Olej sezamowy 10 ml 
• Sezam prażony 1/2 łyżeczki
• Sok z tartego imbiru 10 ml
• Oliwa extra virgin 10 ml
• Papryczka chili - do smaku

Jak to przygotować?

Marchew zamarynuj w paście misoyaki (pasta shiro jasna miso, sake, cukier, olej sezamowy, kolendra). Ogórki i rzodkiew potnij obieraczką do warzyw w cienkie plastry, posól, ściśnij i wypłucz w zimnej wodzie. Marchew opłucz z pasty misoyaki i potnij w plastry jak ogórki i rzodkiew.

Glony hijiki namocz w letniej wodzie do miękkości.

Wszystkie składniki (ogórek, rzodkiew, marchew, glony, makaron shirataki, cząstki cytrusów) ułóż na talerzu tak, aby wszystkie kolory sałatki wymieszały się. Całość polej dressingiem i udekoruj kwiatami kolendry.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij