• Cebula 400 g
• Masło 150 g
• Borowik kostka 1 kg
• Sól, pieprz – do smaku
• Bulion warzywny 1 l
• Mąka pszenna 50 g
• Śmietana NaBiało 20% 200 ml
• Groszek ptysiowy 200 g
osób
• Cebula 400 g
• Masło 150 g
• Borowik kostka 1 kg
• Sól, pieprz – do smaku
• Bulion warzywny 1 l
• Mąka pszenna 50 g
• Śmietana NaBiało 20% 200 ml
• Groszek ptysiowy 200 g
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na maśle (100 g). Gdy zyska złocisty kolor, dodaj borowiki. Dopraw do smaku solą i pieprzem (do dania pasuje również tymianek), podlej bulionem warzywnym i gotuj całość przez ok. 10 minut na wolnym ogniu.
Po zagotowaniu zmiksuj wszystko blenderem na jednolity krem. Pozostałą część masła rozpuść na patelni i połącz z mąką. Przygotowaną zasmażkę wlewaj powoli do zupy, jednocześnie mieszając, by nie zrobiły się grudki. Na koniec dolej do zupy śmietanę. Zupę podaj z groszkiem ptysiowym.