Wege

Porcja dla...
4-5
osób
Sałatka z serem korycińskim, rukolą i gruszką
Składniki:

• Ser koryciński 200 g
• Jaja 2 szt.
• Panierka panko 100 g
• Olej 400 ml
• Gruszka 4 szt.
• Miks sałat 500 g
• Rukola 1 garść
• Cebula czerwona pokrojona w cienkie piórka 1 szt.
• Pomidorki koktajlowe pokrojone na pół 100 g

Miodowy sos winegret:
• Sok z 1 cytryny
• Miód 2 łyżki
• Oliwa 100 ml
• Musztarda 1 łyżka
• Sól, pieprz – do smaku

Jak to przygotować?

Ser koryciński pokrój na plastry o grubości ok. 0,3-0,5 cm. Opanieruj dokładnie w jajku i panierce panko.

Smaż na głębokim oleju do momentu zarumienienia. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Z gruszek usuń gniazda nasienne i pokrój na duże kawałki.

Miodowy winegret:

Sok z cytryny wymieszaj z miodem, oliwą i musztardą. Dopraw solą i pieprzem.

Wymieszaj wszystkie składniki (oprócz sera) w misce. Ułóż na talerzu. Polej sosem miodowym. Na wierzchu ułóż smażony ser.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij