Buraki:
Buraka mocno przypiecz palnikiem ręcznym lub bezpośrednio w ogniu. Dopraw solą i pieprzem, owiń w folię aluminiową, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i upiecz do miękkości. Po wyjęciu z piekarnika zostaw do wystygnięcia i delikatnie obierz ze skórki. Przed podaniem pokrój wzdłuż na plasterki, posmaruj pastą Vegemite / Marmite rozpuszczoną w oliwie i upiecz w piekarniku w temp. 200°C.
Sos malinowy:
Wymieszaj mleko kokosowe z purée z malin. Dodaj odrobinę cynamonu w proszku i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Przecedź sos i dodaj środek żelujący Iota. Pozostaw na 3 min. i zagotuj do uzyskania gęstszej konsystencji. Przechowaj w temp. 60°C do momentu podania.
Żelatyna jabłkowa:
Do rondla wlej sok z jabłek Granny Smith i miód, dodaj kilka liści tymianku i rozmarynu dla aromatu. Zostaw na 30 min., po tym czasie przecedź, korzystając z Superbag. Do soku dodaj Kappa i zagotuj, usuwając nadmiar piany. Wlej do foremki według uznania. Pozostaw do stężenia w temperaturze pokojowej. Przed podaniem wyjmij z foremki i pokrój.
Sposób podania:
Na talerz wyłóż sos malinowy, upieczone buraki. Z boku wyłóż pokrojoną żelatynę jabłkową. Udekoruj orzeszkami piniowymi oraz kiełkami.