Wege

Pieczone buraki z żelatyną jabłkową i sosem malinowym
Składniki:

Pieczone buraki:
• Burak świeży 1 szt.
• Pasta drożdżowa Vegemite / Marmite 20 g
• Oliwa z oliwek – do pieczenia
• Sól, pieprz – do doprawienia

Sos malinowy:
• Mleko kokosowe 150 ml
• Purée malinowe Ponthier 150 g
• Cynamon sproszkowany 0,5 g
• Iota 0,4 g
• Sól i pieprz – do doprawienia

Żelatyna jabłkowa:
• Sok z jabłek Granny Smith świeżo wyciskany 250 ml
• Miód lub syrop z agawy 2 ml
• Tymianek świeży – do doprawienia
• Rozmaryn świeży – do doprawienia
• Kappa 1,9 g

• Orzeszki piniowe 2 g
• Kiełki musztardowca – do dekoracji

Jak to przygotować?

Buraki:
Buraka mocno przypiecz palnikiem ręcznym lub bezpośrednio w ogniu. Dopraw solą i pieprzem, owiń w folię aluminiową, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i upiecz do miękkości. Po wyjęciu z piekarnika zostaw do wystygnięcia i delikatnie obierz ze skórki. Przed podaniem pokrój wzdłuż na plasterki, posmaruj pastą Vegemite / Marmite rozpuszczoną w oliwie i upiecz w piekarniku w temp. 200°C.

Sos malinowy:
Wymieszaj mleko kokosowe z purée z malin. Dodaj odrobinę cynamonu w proszku i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Przecedź sos i dodaj środek żelujący Iota. Pozostaw na 3 min. i zagotuj do uzyskania gęstszej konsystencji. Przechowaj w temp. 60°C do momentu podania.

Żelatyna jabłkowa:
Do rondla wlej sok z jabłek Granny Smith i miód, dodaj kilka liści tymianku i rozmarynu dla aromatu. Zostaw na 30 min., po tym czasie przecedź, korzystając z Superbag. Do soku dodaj Kappa i zagotuj, usuwając nadmiar piany. Wlej do foremki według uznania. Pozostaw do stężenia w temperaturze pokojowej. Przed podaniem wyjmij z foremki i pokrój.

Sposób podania:
Na talerz wyłóż sos malinowy, upieczone buraki. Z boku wyłóż pokrojoną żelatynę jabłkową. Udekoruj orzeszkami piniowymi oraz kiełkami.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij