Wege

Ogórkowy minichłodnik z miętą i minigazpacho
Składniki:

Ogórkowy minichłodnik:
• Ogórek 1 kg
• Cukinia 1 szt.
• Awokado dojrzałe 1 szt.
• Liście mięty 1 garść
• Sok z 1/2 limonki
• Papryczka chili 1/3 szt.
• Migdały w płatkach 1 garść
• Sól, pieprz – do smaku

Minigazpacho:
• Ogórek 1 szt.
• Czerwona papryka 1 szt.
• Czerwona cebula 1 szt.
• Pomidor 1 szt.
• Sok pomidorowy 500 ml
• Kajzerka czerstwa 1 szt.
• Czosnek 1 ząbek
• Oliwa 100 ml
• Sól – do smaku
• Ocet biały winny – do smaku

Do dekoracji:
• Mikrozioła
• Mikrorzodkiewka

Jak to przygotować?

Ogórkowy minichłodnik:
Ogórki i cukinię obierz, wydrąż środki. Tak przygotowane włóż do Thermomix razem z resztą składników i zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Minigazpacho:
Warzywa (ogórek, papryka, cebula, pomidor) dokładnie umyj, usuń pestki i pokrój w mniejsze kawałki. Tak przygotowane warzywa przełóż do Thermomixu. Zalej sokiem pomidorowym, dodaj połamaną na mniejsze kawałki kajzerkę i czosnek. Zblenduj wszystko na wysokich obrotach, pod koniec wtłocz oliwę, dopraw solą i octem winnym. 

Sposób podania:
Zupy podawaj w małych przezroczystych kubeczkach. Minichłodnik udekoruj jogurtem naturalnym i mikroziołami, a minigazpacho mikrorzodkiewką.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij