Wege

Sferyfikowane gazpacho
Składniki:

• Gazpacho 500 ml
• Czerwona cebula drobno pokrojona 5 g
• Sól i pieprz - do doprawienia

Mieszanka sferyfikacyjna:
• Woda z gazpacho 300 ml
• Gluco 2,5 g
• Xantana 0,8 g

Kąpiel z Alginu:
• Algin 5 g
• Woda mineralna 1 l

Do podania:
• Sól Maldon - szczypta
• Ocet w proszku - szczypta
• Caviaroli - szczypta

Jak to przygotować?

Odcedź gazpacho przy użyciu Suberbag tak, by usunąć wszystkie cząstki stałe. Przypraw solą i pieprzem. 

Mieszanka sferyfikacyjna:
Do gazpacho wmieszaj Gluco, a po chwili Xantanę - by zagęścić mieszankę. Odstaw na 12 godz. do lodówki aż do całkowitego usunięcia powietrza z gazpacho. 

Kąpiel z Alginu:
Za pomocą blendera wymieszaj wodę mineralną z Alginem. Całość odstaw na 12 godz. do lodówki aż do całkowitego usunięcia powietrza z wody mineralnej. 

Sferyfikacja gazpacho:
Użyj odpowiedniej łyżki do sferyfikacji. Umieść odrobinę cebuli na łyżce i przykryj mieszanką gazpacho. Zawartość łyżki zanurz w kąpieli z Alginem i zostaw na 1 min. Tak powstałą sferę wyciągnij, używając łyżki do sferyfikacji. Sferę zanurz w wodzie mineralnej, aby zatrzymać proces sferyfikacji, następnie delikatnie ją wysusz.

Sposób podania:
Sferę podaj na łyżce do degustacji z odrobiną soli Maldon, sproszkowanym octem i kawiorem z oliwy (Caviaroli).

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij