Zupa:
Suszone borowiki namocz w zimnej wodzie, a następnie zagotuj. Seler, marchew, pietruszkę, czosnek i połowę cebuli pokrój w kostkę i przesmaż na części masła. Do warzyw dodaj połowę porcji pokrojonych w kostkę borowików, podlej bulionem warzywnym. Dodaj bulion grzybowy z suszonych borowików, dopraw solą i pieprzem. Gotuj do miękkości warzyw. Całość dokładnie zmiksuj, zaciągnij zimnym masłem. Podaj z kleksem zimnej kwaśnej śmietany.
Paszteciki:
Kapustę kiszoną posiekaj i ugotuj do miękkości. Na patelni przesmaż pozostałe drobno pokrojone borowiki, cebulę i czosnek. Całość razem powoli duś, aż składniki i smaki połączą się. Dopraw solą i pieprzem. Farsz odstaw do wystygnięcia.
Ciasto francuskie rozłóż na blacie, pokrój w paski, nałóż farsz i zawiń w rulon. Rulon przetnij w poprzek, aby utworzyć paszteciki. Paszteciki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp czarnuszką. Piecz przez ok. 20 min. w temp. 200°C.